Abstract | Ugostiteljstvo je jedan od najvažnijih sektora hrvatskog gospodarstva, a izuzetno veliki potencijali ovog sektora očituju se u nizu pokazatelja. U Republici Hrvatskoj ugostiteljstvo se povezuje s razvojem turizma. Jačanjem turističkog sektora znatno se povećava broj ugostiteljskih kapaciteta, a posebice onih koji nude smještaj te hranu i piće. Unutar akademske literature različite vrste hotela se izdvajaju kao ključni faktori u internom okruženju koji uvelike utječu na rezultate poslovanja. Obilježjima hotela smatraju se razne specifičnosti hotela koje se vežu uz njega, kao i sadržaj hotela ili pak način poslovanja. Svaki hotel se na osnovu svojih obilježja razlikuje od drugih hotela te se tako tržišno pozicionira ciljajući određeni ciljni segment. Model 7P marketinškog spleta može poslužiti kao strukturirani nadzorni popis za kreiranje strategije koja će pomoći u postizanju željenih ciljeva i, u najvećoj mjeri, razvoju uspješnog poslovanja hotela. U radu je obrađeno nekoliko specifičnih oblika hotelijerstva u Hrvatskoj i u svijetu: hotel sa sedam zvjezdica, pop-up hotel, butik hotel, eko hotel, hotel baštine, aparthotel te difuzni (raspršeni) i integrirani hotel. Nakon detaljne analize stanja u Hrvatskoj, uzimajući u obzir mogućnosti i potencijal same države, najveće izglede za uspjeh u budućnosti imaju difuzni hoteli. Naime, razvojne mogućnosti difuznih hotela su brojne i usmjerene su ka kulturnom turizmu, cikloturizmu, gastronomiji i enologiji, ruralnom i planinskom turizma te eko turizmu. Osim postojnja tradicionalne arhitekture, u potrebne preduvjete za razvoj ovakve vrste hotela ubraja se i postojanje tradicije koju Hrvatska uistinu ima. |
Abstract (english) | Catering is one of the most important sectors of the Croatian economy, and the extremely great potential of this sector is reflected in a number of indicators. In the Republic of Croatia, catering is associated with the development of tourism. Strengthening of the tourism sector significantly increases the number of catering facilities, especially those that offer accommodation, food and drink. Within the academic literature, different types of hotels stand out as key factors in the internal environment that greatly affect business results. The characteristics of a hotel are considered to be various specifics of the hotel that are related to it, as well as the content of the hotel or the way of doing business. Each hotel differs from other hotels based on its characteristics, thus positioning itself on the market by targeting a specific target segment. The 7P marketing mix model can serve as a structured checklist to create a strategy that will help achieve desired goals and, to the greatest extent, the development of a successful hotel business. The paper deals with several specific forms of hotel management in Croatia and in the world: seven-star hotel, pop-up hotel, boutique hotel, eco hotel, heritage hotel, aparthotel and diffuse (scattered) and integrated hotel. After a detailed analysis of the situation in Croatia, taking into account the possibilities and potential of the country itself, diffuse hotels have the greatest prospects for success in the future. Namely, development possibilities of diffuse hotels are numerous and are focused on cultural tourism, cycling tourism, gastronomy and oenology, rural and mountain tourism and eco-tourism. Apart from the existence of traditional architecture, the necessary preconditions for the development of this type of hotel include the existence of a tradition that Croatia truly has. |