specijalistički diplomski stručni
POREZ NA DODANU VRIJEDNOSTI I OPOREZIVANJE UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI
završni rad

Zvonimir Batinić (2016)
Sveučilište u Splitu
Ekonomski fakultet
Podaci o radu
NaslovPOREZ NA DODANU VRIJEDNOSTI I OPOREZIVANJE UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI : završni rad
AutorZvonimir Batinić
Voditelj/MentorRenko Letnić (mentor)
Sažetak rada
Porez na dodanu vrijednost primjenjuje se na ugostiteljsku djelatnost u Republici Hrvatskoj otkako je uveden (01. siječnja 1998. godine). Porezna davanja prikupljena kroz porez na dodanu vrijednost predstavljaju izdašan izvor prihoda za državni aparat dok za ugostitelje čine trećinu ukupnih rashoda poslovanja. S obzirom na to jasno je da na konkurentnost njihova poslovanja bitno utječe stopa poreza na dodanu vrijednost koju treba smanjiti. Da bi se povećala konkurentnost ugostiteljske djelatnosti nužno je smanjiti stopu poreza na dodanu vrijednost na 10%, a tomu potvrda jesu nalazi istraživanja predstavljeni u radu. Predstavljeni nalazi istraživanja prikupljeni su anketom upućenom 15 ugostitelja i hotelijera te 30 turističkih djelatnika. Na temelju nalaza istraživanja definirane su smjernice za povećanje konkurentnosti ugostiteljske i hotelijerske djelatnosti u Republici Hrvatskoj što je moguće ostvariti kroz smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na 10%.
Ključne riječiporez na dodanu vrijednost ugostiteljska djelatnost hotelijerska djelatnost konkurentnost.
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Splitu
Ekonomski fakultet
MjestoSplit
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Financije
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Upravljanje projektima, Upravljanje financijama i porezima, Računovodstvo i revizija
SmjerUpravljanje financijama i porezima
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/ specijalistica ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivastruč. spec. oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-08
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Value added tax is applied to the hospitality industry in Croatia since it was introduced (1 January 1998). Tax benefits collected through the value-added tax represent a plentiful source of income for the state budget while the caterers make up a third of total operating expenditures. Accordingly, the competitiveness of business caterers significantly affect the rate of value added tax to be reduced. To increase the competitiveness of the catering business it is necessary to reduce the rate of VAT to 10%, a fact certificates are research findings presented in the paper. The presented research findings were collected through questionnaires addressed to 15 restaurateurs and hoteliers, and 30 tourism professionals. Based on the findings of research defined the guidelines for increasing the competitiveness of catering and hotel industry in Croatia which can be achieved through a reduction in the rate of value added tax at 10%.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)value-added tax hospitality industry hotel industry competitiveness
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:124:487890
PohranioIvana Gizdić