Sažetak | Franšiza kao politika poslovanja ključna je za razvoj turizma te ima ulogu u njenom održivom razvoju. Razvoj turizma kakvog poznajemo te koji je ključna karika za gospodarstvo Republike Hrvatske počinje sredinom 19. stoljeća kada je Thomas Cook organizirao prvo putovanje vlakom u za 500 osoba te s tim pokrenuo ekspanziju turizma koji se razvija u raznim sferama. Ono što čini turizam posebnim je njegov utjecaj na lokalno stanovništvo gdje generira zapošljavanje, osobito na području Splitsko-Dalmatinske županije u razdoblju sezone, te utjecaj na javni, privatni i neprofitni sektor. Bitno je istaknuti temeljne komponente turizma koje u kombinaciji sa franšiznim poslovanjem čine održivu politiku poslovanja, a to su redom ugostiteljstvo, hotelijerstvo, putničke agencije i prijevozništvo. Svaka od navedenih komponenti utječe na rast državnog BDP-a, ali se situacija promijenila utjecajem pandemije korona virusa gdje se turizam prošle godine vratio na razinu iz 1990. godine. Najbolji pokazatelj za to je informacija da je financijska kriza 2007. godine uzrokovala pad broja putovanja za 37 miliona, a pandemija korona virusa za čak 1.1 bilion putovanja. S druge strane, franšizno poslovanje predstavlja oblik ugovora u kojem je davatelj franšize pravna osoba koja ustupa primatelju franšize pravo na korištenje njegovog branda u svrhu ostvarivanja profita, a primatelj franšize se obvezuje platiti naknadu i pridržavati se dogovorenih stavki ugovora. Franšiza se pojavljuje još u razdoblju prije Krista gdje su vozači rikše na području Kine dobivali prava na specifične rute pri vožnji te povjesničari smatraju to začetcima franšizog poslovanja. Ugovorom o franšizingu obje strane imaju određene prednosti i nedostatke. Prednosti za davatelja franšize su brzo širenje i racionalizaciju ulaganja, dok su nedostaci moguća neposlušnost primatelja franšize te izazovnost očuvanja imidža na internacionalnim tržištima. Za primatelja franšize prednosti su što se nudi već standardiziran proizvod koji se razvio na tržištu, ali je nedostatak što je potencijalno prevelik početni ulog i rizik poslovanja. Franšize postoje i u raznim gospodarskim granama, pa tako i u turizmu, posebice kroz ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Neke od poznatih ugostiteljskih franšiza su McDonald's, KFC i Coca-Cola, kao franšize koje možemo pronaći kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, a od hotelijerskih franšiza najpoznatije su Hilton, Accor i Choice. Na području Hrvatske trenutno brojimo 200-tinjak franšiza od kojih je najviše McDonald's franšize. Splitsko-Dalmatinska županija, s druge strane, može sa svojim atributima kao što su lokacija, klima i povezanost s otocima i kopnom povećati broj franšiza, ali problem je u slaboj informiranosti i nerazvijenosti tržišta. Zaključno, uloga franšize u svijetu snažna je te raste kao povoljan oblik poslovanja te je njena uloga u turističkom poslovanju nezamjenjiva. |
Sažetak (engleski) | Franchising as a business policy is crucial for the development of tourism and has a role in ints sustainable development. The development of tourism as we know it and which is a key lik for the economy of the Republic of Croatia began in the middle of the 19th century when Thomas Cook organised the first train jurney for 500 people and thus lauchend the expansion of tourism in various spheres. What makes tourism special is its impact on the local population where it generates employment, especially in the Split-Dalmatia County during the season, and the impact on the public, private and non-profit sector. Iti s important to point out the basic components of tourism that, in combination with the franchise business, make a sustainable business policy and those are hotel and restaurant management, travel agencies and trasport. Each of these components affects the growth of the state GDP, but the situation has changed with the impact of the corona virus pandemic where tourism returned to 1990's levels last year. The best indicator of this is the information that the financial crisis in 2007 caused a drop in the number of trips by 37 million and corona virus pandemic by as much as 1.1 billion trips. On the other hand, franchising is a form of contract in which the franchisor is a legal entity that assigns the franchisee the right to use his brand for profit, and the franchisee undertakes to pay a fee and adhere to the agreed items of the contract. The franchise dates back to times BC, when rickshaw drivers in China were given the right to specific driving routes, and historians consider it the beginnings of the franchise business as we know it today. With a franchise agreement, both parties have certain advantages and disadvantages. Among the advantages for the franchisor we can point out the rapid expansion and rationalization of investments, while the disadvantages are the possible disobedience of the franchisee and the challenge of preserving the image in international markets. For the franchisee, the advantages are that they offer an already standardized product that has been developed on the market, but the disadvantage is that it is potentially too large an initial investment and business risk. We find franchises in various industries, including tourism, especially through catering and hospitality. Of the well-known catering franchises, we will highlight McDonald's, KFC and Coca-Cola as franchises that can be found both in Croatia and in the world, and the most famous hotel franchises are Hilton, Accor and Choice. In Croatia, we currently have about 200 franchises, most of which are McDonald's franchises. Split-Dalmatia County, on the other hand, can increase the number of franchises with its attributes such as location, climate and connections to islands and the mainland, but they should take into account the lack of information and underdevelopment of the market. We can conclude that the role of the franchise in the world is strong and growing as a favorable form of business and that its role in the tourism business is irreplaceable. |