Naslov ODRŽIVI VINSKI TURIZAM: PERSPEKTIVA HRVATSKIH VINARIJA
Naslov (engleski) SUSTAINABLE WINE TOURISM: PERSPECTIVE OF CROATIAN WINERIES
Autor Antea Ivković
Mentor Lidija Petrić (mentor)
Član povjerenstva Ljudevit Pranić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Davorka Mikulić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Ekonomski fakultet Split
Datum i država obrane 2024, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Trgovina i turizam
Sažetak Cilj ovog rada je istražiti potencijal razvoja održivog vinskog turizma u Hrvatskoj iz perspektive hrvatskih vinara. Rad se fokusira na analizu trenutne razine primjene održivih praksi u vinarskoj industriji, identificiranje ključnih prepreka i pokretača za održivi razvoj te usporedbu s globalnim trendovima u vinskom turizmu. Istraživanje je provedeno primjenom kombiniranih metoda, uključujući anketne upitnike, analizu sekundarnih izvora i usporedbe s međunarodnim studijama. Teorijski dio rada usmjeren je na analizu koncepta održivog vinskog turizma i njegovih glavnih dimenzija: ekološke, ekonomske i socijalne održivosti. U ovom dijelu,rad pregledava postojeću literaturu o održivom turizmu kako bi definirao ključne pojmove i okvire relevantne za razvoj održivog vinskog turizma. Posebna pažnja posvećena je analizi stupova održivosti u vinskom turizmu. Teorijski dio također uspoređuje hrvatski konteksts globalnim trendovima, naglašavajući važnostimplementacije održivih praksi u vinskom turizmu kao ključnog elementa za očuvanje i razvoj ruralnih područja. Empirijski dio rada fokusira se na istraživanje provedeno među hrvatskim vinarima kako bi se ispitala njihova percepcija i primjena održivih praksi u vinskom turizmu. Istraživanje je provedeno metodom anketiranja, pri čemu su prikupljeni podaci od vinara različitih veličina i iz različitih regija Hrvatske. Korišteni anketni upitnik sastojao se od pitanja vezanih uz ekološke, ekonomske i socijalne aspekte održivosti, kao i prepreke i pokretače za primjenu održivih praksi. Rezultati ankete analizirani su statističkim metodama kako bi se utvrdile razlike u stavovima i praksama među vinarima. Empirijski nalazi ukazuju na postojanje svijesti o važnosti održivosti, ali i na izazove poput nedostatka financijskih resursa, edukacije i regulatorne podrške, što ograničava punu primjenu održivih praksi. Na temelju rezultata istraživanja,rad predlaže smjernice i preporuke za unapređenje održivog vinskog turizma u Hrvatskoj.
Sažetak (engleski) The aim ofthis paper is to explore the potential for the development of sustainable wine tourism in Croatia from the perspective of Croatian winemakers. The paper focuses on analyzing the current level of implementation of sustainable practices in the wine industry, identifying key barriers and drivers for sustainable development, and comparing them with global trends in wine tourism. The research was conducted using a combination of methods, including surveys, analysis of secondary sources, and comparisons with international studies. The theoretical part of the paper is focused on analysing the concept of sustainable wine tourism and its main dimensions: ecological, economic, and social sustainability. This section reviews the existing literature on sustainable tourism to define key concepts and frameworks relevant to the development of sustainable wine tourism. Special attention is given to the analysis of the pillars of sustainability in wine tourism. The theoretical part also compares the Croatian context with global trends, emphasising the importance of implementing sustainable practices in wine tourism as a key element for the preservation and development of rural areas. The empirical part of the paper focuses on research conducted among Croatian winemakers to examine their perceptions and application of sustainable practices in wine tourism. The research was conducted through a survey method, collecting data from winemakers of different sizes and from various regions of Croatia. The survey questionnaire included questions related to ecological, economic, and social aspects of sustainability, as well as barriers and drivers for the application of sustainable practices. The survey results were analysed using statistical methods to determine differences in attitudes and practices among winemakers. The empirical findings indicate an awareness of the importance of sustainability, but also highlight challenges such as a lack of financial resources, education, and regulatory support, which limit the full implementation of sustainable practices. Based on the research results, the paper proposes guidelines and recommendations for the improvement of sustainable wine tourism in Croatia.
Ključne riječi
Održivi turizam
vinski turizam
potencijal razvoja vinskog turizma u Hrvatskoj
Ključne riječi (engleski)
Sustainable tourism
wine tourism
potential for the development of wine tourism in Croatia
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:124:402079
Studijski program Naziv: Turizam i hotelijerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni magistar ekonomije (univ. mag. oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Rad dostupan nakon Datum isteka embarga: 2025-09-25
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-09-25 17:41:03